
Πόσοι από μας δεν έχουν ένα δεύτερο τουλάχιστον υπολογιστή παρατημένο σε μια γωνία επειδή δυστυχώς η τεχνολογία και οι απαιτήσεις της τον ξεπέρασαν; Αν λοιπόν δεν αποφασίσατε να τον δώσετε για ανακύκλωση, διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες για το πως θα μπορούσατε να τον αξιοποιήσετε.
1. Αν σας αρέσει να μαθαίνετε καινούργια πράγματα, δοκιμάστε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα. Δεν είναι όλος ο κόσμος τα Windows. Υπάρχουν πολλά και διάφορα άλλα λειτουργικά συστήματα βασισμένα στο Linux που είναι ιδανικά για παλιούς και αδύναμους υπολογιστές. Δοκιμάστε τα Xubuntu, elementary OS, PinguyOS.
2. Φτιάξτε ένα οικιακό NAS server. Αν ο παλιός υπολογιστής σας έχει σκληρούς δίσκους με αρκετό χώρο, γιατί να μην φτιάξετε ένα σύστημα αποθήκευσης αρχείων (εικόνων, μουσικής κλπ) που θα έχουν πρόσβαση όλοι οι υπολογιστές σας, τα tablets και τα κινητά σας; Ψάξτε για τα FreeNAS και Tonido. Και τα δύο προσφέρουν υπηρεσίες NAS (network attached storage).
3. Αν η προστασία της ιδιωτικότητάς είναι σημαντική για σας, γιατί να μην έχετε έναν υπολογιστή που θα λειτουργεί εντελώς ανώνυμα μέσα στο χάος του Internet; Το TAILS και το TOR project φτιάχτηκαν ειδικά για σας.
4. Προστατέψτε το σπίτι, το εξοχικό ή το κατάστημά σας. Στην περίπτωση που πρόκειται για ένα παλιό laptop με ενσωματωμένη κάμερα, αυτό μπορεί να γίνει ένας σταθμός παρακολούθησης με καταγραφή video. Το iSPY φτιάχτηκε γι’ αυτό το λόγο.
5. Μήπως το WiFi δεν καλύπτει όλους τους χώρους του σπιτιού σας; Αν ναι, τότε χρειάζεστε ένα WiFi extender ή ένα Hotspot. Παρ’ όλο που αυτή τη δουλειά θα την κάνει καλύτερα ένας router, το παλιό σας laptop θα την κάνει αξιοπρεπώς. Χρησιμοποιήστε το Connectify ή τα ίδια τα Windows 10.
5+1. Μήπως έχετε επιστημονικές ανησυχίες και θέλετε να προσφέρετε στη διεθνή κοινότητα; Είτε ψάχνετε για εξωγήινους, είτε ενδιαφέρεστε για την θεραπεία μιας ασθένειας ή ακόμα και για την κλιματική αλλαγή, μπορείτε να διαθέσετε την επεξεργαστική ισχύ του υπολογιστή σας βοηθώντας τους επιστήμονες και μεγάλα ερευνητικά κέντρα στο έργο τους. Δείτε τη πλατφόρμα του BOINC (πανεπιστήμιο Berkeley) και επιλέξτε που θέλετε να συνεισφέρετε.
Και μην ξεχνάτε πως η digithink! μπορεί να σας βοηθήσει και να λύσει κάθε απορία σας!